PRGARIJA_LOGO-24.png

Kolesarjenje

Severni blejski krog

Lep panoramski izlet, ki nas popelje po mirnih poteh in cestah mimo nekaterih krajevnih znamenitosti Bleda in Gorij. Navdihujoča tura, primerna za povprečnega turnega kolesarja.
 
Na začetku izleta nas pot vodi preko travnikov in polj. Odpre se nam veduta Julijskih Alp s Triglavom. Nato se vzpnemo na Hom, ki je najvišja točka našega izleta. Tu domuje cerkvica Sv. Katarine, poleg katere je tudi gostišče. Odpre se nam čudovit razgled na Ljubljansko kotlino. Mogoče je ravno to tisti kraj, ki je našega največjega pesnika Franceta Prešerna navdahnil za verz “Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja”. Pot nas v nadaljevanju pelje do čudežne soteske Vintgar. Preko kristalno bistre Radovne se umaknemo proti Poljanam in nadaljujemo proti Gorjam, kjer zavijemo na Čebelarsko stezo. Zopet smo nagrajeni s čudovitimi razgledi. Skozi Višelnico pridemo do Zgornjih Gorij, kjer se obrnemo nazaj. S pogledom na Karavanke sledimo cesti skozi male zaselke proti Bledu. Za kratek oddih si pogledamo kultno mesto Poglejsko cerkev, ki je bila naseljena že v pradavnini. Zaključimo na Veslaški promenadi ob severni obali Blejskega jezera.

Po poteh kulturne dediščine

Tura, ki vas bo popeljala skozi rojstne vasi nekaterih najbolj znanih Slovencev. Čudoviti razgledi, slikovite vasi in srednjeveška Radovljica vas pričakujejo.
 
Na turi boste med vašim kolesarjenjem občudovali slikovito alpsko pokrajino ter zanimive in lepo urejene alpske vasi. Kolesarjenje boste začeli na Bledu, potem pa se preko Save Dolinke povzpeli proti vasem pod Stolom, kjer boste med kolesarjenjem občudovali Karavanke in Julijske Alpe. Ta izlet je naravnost odlična izbira, če želite spoznati nekatere od najbolj poznanih slovenskih umetnikov, pesnikov in pisateljev, saj se jih je veliko rodilo v vaseh, skozi katere boste kolesarili. Obisk Begunj vam bo zagotovo ostal v lepem spominu, saj je to vas, od koder izhajata svetovno znana brata Slavko in Vilko Avsenik, ki sta s svojo glasbeno skupino ansambel bratov Avsenik pustila nepozaben pečat v narodno-zabavni glasbi. Begunje so tudi sedež tovarne smuči Elan, kjer lahko obiščete Elanov muzej smuči in opreme. Pred povratkom na Bled se boste lahko ustavili tudi v Radovljici, ki je s svojim slikovitim starim mestnim jedrom izvrstno mesto za postanek na kavi, soku ali kakšni izmed slaščic, ki jih ponujajo radovljiške kavarne.