PRGARIJA_LOGO-24.png

Zasip

DOŽIVITE ZASIP

Doživite idilični Zasip skozi športne aktivnosti in druga doživetja, ki jih Zasip kot kraj ponuja v vsej svoji lepoti. Preberite več

Zasip

Vasica Zasip pri Bledu, ki šteje nekaj več kot 1.000 prebivalcev, je do leta 1973 spadala pod krajevno skupnost Bled, ki je takrat pripadala sosednji občini Radovljica. Danes odlično organizirana in vodena Krajevna skupnost Zasip predstavlja eno od petih krajevnih skupnosti občine Bled, ki se lahko pohvali z razvejano kulturno in športno dejavnostjo, nepogrešljivim gasilstvom in ostalimi aktivnimi društvi v kraju. Krajevna skupnost je bila ustanovljena z namenom, da bi krajani lahko bolje vplivali na razvoj kraja in pripomogli k izboljšanju kakovosti življenja v vasi. Že vse od ustanovitve skupnost uspešno uresničuje svoj namen. 

Leta 1978 je Krajevni skupnosti Zasip Socialistična zveza delovnega ljudstva Jugoslavije v Beogradu podelila najvišje priznanje za najbolj urejeno krajevno skupnost v Sloveniji. Prizadevanje krajanov za urejenost in uspešno delovanje skupnosti se je do danes le še okrepilo, kar je razvidno iz števila aktivnih prostovoljnih organizacij, ki delujejo v kraju in katerih člani so gonilna sila za razvoj in življenje vasi. Vsako leto 5. avgusta krajani Zasipa praznujemo in se spominjamo ene prvih sabotažnih akcij na Gorenjskem, ko so trije mladi aktivisti, krajani Zasipa, leta 1941 minirali cevovod hidroelektrarne v Piškovci v Zasipu in tako za nekaj časa preprečili pridobivanje električne energije za železarno Jesenice, ki je bila takrat že v rokah nemških okupatorjev. 

Ob krajevnem prazniku se tako v Zasipu izvede precej raznolikih prireditev, pri organizaciji katerih sodelujejo vsa društva v kraju in poskrbijo za dogajanje v vasi (Krajevna skupnost Zasip, 2013, str. 2). V Krajevni skupnosti Zasip danes aktivno deluje devet krajevnih organizacij.

Naziv:

Krajevna skupnost Zasip (KS Zasip)

Sedež:

Sebenje 6, 4260 Bled

Občina:

Bled

Zastopnik:

Aljaž Vidic, predsednik

Obseg:

Območje naselja Zasip (4,9 km²)

Dejavnost:

Splošna dejavnost javne uprave

Svet krajevne skupnosti (2018-2022):

5 članov

Krajevne organizacije:

Kulturno-umetniško društvo Zasip, Agrarna skupnost Zasip, Društvo upokojencev Zasip, Prostovoljno gasilsko društvo Zasip, Športno društvo Zasip, Krajevna organizacija Rdečega križa Zasip, Krajevna organizacija Zveze združenj borcev NOB Zasip, Turistično društvo Zasip, Kulturno-umetniško društvo Kamot

Število prebivalcev (SURS, 2018):

1,024

Povprečna starost v letih (2016):

43.5

Število gospodinjstev (2015):

386