PRGARIJA_LOGO-24.png

Video

Dva kilometra severno od Bleda, na južnem pobočju Homa leži vas Zasip, ki velja za eno najstarejših naselij v okolici. Poleg cerkve sv. Katarine na Homu, ki predstavlja eno najbolj značilnih podob kraja, sta v vasi še župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika in cerkev sv. Trojice v Sebenjah. France Prešeren, največji slovenski pesnik, je Zasip poimenoval »oltar Gorenjske«, saj z vrha Homa lahko uživamo v čudovitem razgledu na Bled in okolico.

Zasip = Prgarija

V času pomanjkanja v preteklosti so zasipške gospodinje med pšenično moko mešale »prgo«, to je moko iz posušenih hrušk tepk, in iz nje pekle kruh. Prebivalcem Zasipa so zato šaljivo rekli »Prgarji«. Drevesa tepk še danes rastejo v marsikaterem sadovnjaku v Zasipu, domačini pa skrbijo za ohranjanje tradicije in pripravljajo jedi iz prgine moke.

Življenje male hruške, posnetek Navihanke, KUD Kamot Kulturni dom Zasip, 7. 3. 2020

V sklopu projekta Prgarija je bil prvič organiziran pohod po Prgariji (Zasipu). Obiskali smo kmetijo Trsegvav, ki se ponaša s 30 vrstami žganja in turistično kmetijo Pri Biscu, ki nam je pripravila odlično degustacijo njihovih jedi.

Prebivalci Zasipa so že tretje leto zapored pripravili prgarski dan. V Domu krajanov Zasip so domačini pripravili kulturni program, obiskovalci pa so lahko poizkusili različne jedi iz prge in drugih lokalnih sestavin.

Ste že slišali za Prge? V Zasipu pri Bledu, ali po domače v Prgariji, ta skrivnostna sestavina domačine spremlja že od davnih dni, ohranja pa se s pomočjo ljudskega izročila. Letos že peti tradicionalni Prgarski dnevi so bili otvorjeni s Prgarskim dnevom v Domu krajanov Zasip, kjer smo lahko spoznali to lokalno kulinarično posebnost.

Turistično društvo Zasip in Kulturno društvo Zasip sta pripravila Prgarski dan z dopoldanskimi delavnicami in popoldanskim kulturnim programom, na katerem so predstavili kuharsko knjigo Dobrote iz Prgarije.

Odvile so se Zasipške igre. Oglejte si utrinke iz športno družabenga dogodka.