PRGARIJA_LOGO-24.png

Prgarija

DOŽIVITE ZASIP

Doživite idilični Zasip skozi športne aktivnosti in druga doživetja, ki jih Zasip kot kraj ponuja v vsej svoji lepoti. Preberite več

Prgarija

Ime prgarji so dobl' domačin u Zasp u tisth cajth, k' so še po cevmo Hom tepke rasle. Ampak jih niso imel za mošt al pa šnops- ke pa! Tepke so obral jh posušl poj so j'h pa zmlel z dga je pa ratova taka moka, k' se ji je rekvo prga. Bva je pa zvo zan'č, ampak so bl preveč šparovn, da'b drugo kpil. Uso so z'ne kuhal-še krh so pekl. No in glih zavolj te moke pa šparovnost so še zdej domačin prgarji. (po ljudskem izročilu)

Prebivalce Zasipa so včasih poimenovali Prgarji, saj so ženske sušile tepke-prge in jih mlele v prgino moko, iz nje pa so z dodajanjem pšenične moke pekle kruh. Ime tepka izhaja iz časa Avstro-Ogrske monarhije, ko je cesarica Marija Terezija ukazala ljudem, zlasti kmečkemu prebivalstvu, naj zaradi preprečevanja lakote množično nasadijo in razmnožujejo hruške. Kdor tega ni hotel, naj bi bil tepen. Tako se je hruškam prijelo ime tepka.

Turistično in Kulturno umetniško društvo Zasip sta se v želji poskrbeti za ohranjanje tradicije ter za prenos znanja na naslednje generacije združila pri projektu Prgarija, ki vključuje ohranjanje vaških običajev in šeg, predstavitev Prgarije na raznih dogodkih, degustacije prgarskih jedi, organizacijo vsakoletnega dogodka imenovanega Prgarski dan, kuharske delavnice v Zasipu in še kaj. Omenjeni društvi sta poskrbeli za izdajo knjižice receptov z naslovom Dobrote iz Prgarije. Publikacija je nastala po idejni zasnovi najbolj zagnane Prgarke, domačinke Bojane Pipan, ki je na podlagi pripovedovanj, z lastno domišljijo in s kuharskim znanjem skrbno izbrala ter zapisala 15 izbranih receptov s podrobnimi navodili za pripravo jedi iz prgine moke. Uvod v knjižico receptov je napisal priznan slovenski etnograf prof. dr. Janez Bogataj, sama knjižica pa poleg recepta za značilen prgin kruh vsebuje tudi napotke za pripravo drugih slanih in sladkih jedi. Pri projektu Prgarija sodelujeta tudi vaška gostilna Kurej, ki je kot prva v svojo dnevno ponudbo vključila okusne prgine štruklje ter kmetija Tersegvav, ki aktivno sodeluje pri predstavitvah Prgarije.

Prgarke

Skupina Prgarke deluje v okviru KUD Zasip že dolgo leti. Njihov cilj je bil vseskozi prijetno druženje ob koristni družbeni dejavnosti, ki se nanaša predvsem na kulturo in medgeneracijsko povezovanje. Prgarke so rade prepevale stare, že nekoliko pozabljene pesmi in sodelovale pri dogodkih KS Zasip.

Danes Prgarke delujejo tudi v okviru Turističnega društva pri projektu Prgarija. Pod vodstvom Bojane Pipan skrbijo za ohranjanje tradicije Zasipa oziroma Prgarije. Bojana je na podlagi pripovedovanj, z lastno domišljijo in kuharskim znanjem skrbno izbrala ter zapisala recepte za nekatere tipične jedi iz prgine moke, TD in KUD Zasip pa sta poskrbela za izdajo knjižice receptov z naslovom Dobrote iz Prgarije. Za vse ljubitelje kulinarike vsako leto organiziramo Prgarske dneve in tekom leta številne kuharske delavnice.

Mladi Prgarji

Otroška skupina Mladi prgarji deluje pod mentorstvom Bojane Pipan in sodeluje na prireditvah v okviru KS Zasip. Obujajo vaške legende, običaje, narečja, plese in pesmi ter nastopajo na prireditvah v skupnosti. Jeseni na pobočjih Homa pobirajo tepke in se učijo priprave prgarskih jedi.

Publikacija vsebuje 15 izbranih receptov s podrobnimi navodili za pripravo jedi: značilnega prginega kruha ter drugih slanih in sladkih jedi. Receptom je priložen tudi opis kuhanja žganja iz tepk.

Pri projektu sicer sodeluje tudi vaška gostilna Kurej, ki je v svojo dnevno ponudbo vključila okusne prgine štruklje ter kmetija Tersegvav, ki se ponaša z izvrstnim tepkovim žganjem.

Priznani slovenski etnolog Janez Bogataj je v uvodu knjižice zapisal, da je projekt Dobrote iz Prgarije šolski primer razvoja sodobne kulinarične prepoznavnosti in istovetnosti  kraja, če nam le prehranska kulturna dediščina pomeni izhodišče za iskanje inovativnih, sodobnih rešitev.